vineri, 21 iunie 2013

"Visand la eroi" - Alzner/ Casares - preluata de pe Carti Dragi


Din prima clipă am găsit fraza indicată: „În viitor curge, aidoma unui râu, destinul nostru, aşa după cum ni-l desenăm noi de aici, de jos. În viitor se află totul, pentru că totul e cu putinţă. Acolo ai murit săptămâna trecută şi acolo vei trăi veşnic.”

*
Mi-a plăcut mult pasajul acesta, e cu adevărat confortabil, însă iată ce descopăr la pagina 155: „Destinul este o invenţie folositoare pentru oameni.”

Ştii la ce mă trimite cu gândul propoziţia aceasta? La alt citat, din altă carte, unul care spune că „Timpul este doar vraja pe care natura o aruncă asupra lucrurilor pentru ca noi să nu băgăm de seamă că se petrec toate deodată.”
Uite, Sandu, ce iese dacă forţez o extrapolare: Destinul este vraja pe care noi o ţesem pentru ca să dăm un sens faptelor arbitrare care alcătuiesc viaţa fiecăruia dintre noi.
*
Ştii ce mi-a plăcut teribil? Observaţia de mare fineţe a lui Serafin Taboada: „Oricât de curajos ar fi un om, nu e curajos în toate împrejurările.”
Important este să ştim căror întâmplări le vom face faţă...
*
Cine sunt eroii?

8 comentarii:

  1. "Alt citat din alta carte" , este un citat din Diana Alzner. Citeste "Praf minune" si "Fotografii" ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana la urma ai gasit-o! Stii ce mi-a lasat un gust amar in cartea aceasta? Faptul ca dragostea Clarei nu a fost suficienta ca sa-l poata salva pe Gauna de propriul destin. Sa ne gandim la asta...

    RăspundețiȘtergere
  3. L-am recuperat , dar cred ca e de la alta postare : Da, imi amintesc. Missouri a zis atunci: "Mama, sa stii ca motanul acesta e obraznicut!" la Cine mai vine aici ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Destinul lui Gauna era sa moara de mana doctorului Valerga, mai degraba sau mai tarziu. Dragostea l-a salvat odata, soarta insa l-a 'ispitit' de doua ori. Cred ca daca cineva iubeste, trebuie sa renunte la restul lumii si soarta nu mai are pe cine sa ispiteasca. Odata intrati in capsula timpului, avem imunitate absoluta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dinis Kostas a spus aceste cuvinte ale Dianei Alzner despre vraja timpului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Voi face si un index de aforisme la Integrala Alzner, Diana.

    RăspundețiȘtergere
  7. Gauna a fost cel care nu a putut renunta la visul de a descoperi din nou femeia mascata, desi era langa el...
    Cartea ta m-a marcat, Sandu.

    RăspundețiȘtergere
  8. Stiam ca ai remarcat. Ai uitat ca eu sunt magician, stiu cine se ascunde sub masca si nu cad de doua ori in aceeasi ispita. Ai incredere. Este oricum o lectie de retinut, Diana.

    RăspundețiȘtergere