duminică, 18 iulie 2010

Etapele experientei samanice

http://3.bp.blogspot.com/_gRUVANtyDmo/S-hZIoPijHI/AAAAAAAAAFw/nObJbyZpWrw/s1600/NagaSadhu.jpg


Samanii utilizeaza tehnici arhaice ale extazului menite sa le induca starea de transa: dansul, bataile ritmice de toba, privarea de somn, izolarea, privarea senzoriala, tehnici de respiratie, ingestia de substante psihoactive precum cactusul peyote, despre care relateaza Carlos Castaneda, sau secara cornuta, ayahuasca si altele. La scoala misterelor din Eleusis transa era indusa cu ajutorul kykeon-ului, in Egipt era folosit opiul si radacina de matraguna.
*
Antropologii descriu ca, din relatarile experientelor de tip samanic se identifica o succesiune de stadii comune .
1) La inceput se produce o blocare a contactului cu lumea exterioara. Samanul are senzatia unei calatorii intr-un tunel intunecat. Uneori, trecerea prin intuneric se insoteste de senzatii dureroase, de parca trupul i-ar fi dezmembrat.
2) Al doilea stadiu, numit MATRICEA, consta in trecerea intr-un mediu luminos, alcatuit dintr-o retea dinamica de tipare geometrice.
3) In etapa urmatoare, tiparele geometrice se transforma in fiinte bizare, jumatate om/jumatate animal, apar serpi,si fapturi monstruoase, uneori transparente
4) La destramarea starii de transa, samanul realizeaza faptul ca a dobandit puteri supranaturale, care-i permit sa obtina informatii despre adversari, capacitati de influentare telepatica a oamenilor si animalelor, puteri tamaduitoare, sau chiar darul profetiei.

* * *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu