sâmbătă, 9 ianuarie 2010

"Solaris" sau tema contactuluiCum sa-mi pun problema contactului cu extraterestri, cand nu mi-am rezolvat-o nici pe aceea a contactului cu semenii mei intru ratiune, ratand contact dupa contact?
Dar ferice de mine ca si-au pus altii problema, de exemplu Carl Sagan, si iata, aici, Stanislaw Lem, si pot beneficia si eu de ideile lor.
Urmariti si pe blogurile mele "Oniria", secvente din filmul "Solaris", pe "Biblioteca Babel", cate ceva despre carte, si despre felul in care ne construim noi viata, si pe "Ivan Veresin", despre Stanislaw Lem.

* * *

Stanislaw Lem : "SOLARIS"

"Pornim in Cosmos pregatiti pentru orice, adica pentru singuratate, pentru lupta, pentru chinuri si pentru moarte.
Desi din modestie n-o spunem cu glas tare, totusi ne gandim adesea ca suntem mareti.
Si inca nu-i totul, fiindca spiritul nostru de sacrificiu se dovedeste o poza.
Ceea ce ne mana nu este catusi de putin sa cucerim Cosmosul, ci doar sa extindem la limitele acestuia Pamantul.
Unele planete sunt inghetate ca polii, altele pustii ca Sahara sau tropicale ca jungla braziliana.
Suntem umanitari si nobili, nu vrem sa subjugam alte rase, vrem doar sa le transmitem valorile noastre si sa le preluam, in schimb, mostenirea.
Ne consideram Cavalerii Sfantului Contact.
Dar este o a doua minciuna.Nu cautam pe nimeni inafara oamenilor. N-avem nevoie de alte lumi.
AVEM NEVOIE DE OGLINZI IN CARE SA NE RASFRANGEM.
Nu stim ce am putea face cu alte lumi.
Ne este de ajuns aceasta in care traim, dar fiindca incepem sa ne sufocam in ea,vrem sa descoperim in alte parti imaginea noastra idealizata; intruchiparile ei le cautam uneori in civilizatii mai evoluate decat a noastra, alteori le regasim in viziunea trecutului nostru primitiv.
Pe se alta parte insa,exista ceva ce nu acceptam, impotriva caruia luptam; doar nu reprezentam chintesenta virtutii terestre, monumentul eroismului uman!
Am venit aici asa cum suntem in realitate, iar cand ne dam arama pe fata, cand ni se dezvaluie latura pe care o tainuim, atunci nu mai vrem sa fim de acord ! "

* * *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu