sâmbătă, 29 septembrie 2012

Leviathan ...



Leviathan : monstru biblic distrugator ... Iata romanul cu acest titlu, publicat in 1928 de Julien Green, odata cu aparitia altor carti celebre : "Amantul doamnei Chatterley" de Lawrence, "Cuceritorii " de Malraux, "Curier Sud" de Saint-Exupery. Autorul ne initiaza in saltul catre propriul pustiu interior, fiecare erou al sau fiindu-i , de fapt un alter-ego, pana la epuizarea tuturor potentialelor personalitatii sale, si cu o profunzime a viziunii ce sugereaza intalnirea cu arhetipul.
*
Avem aici o intalnire cu familia Grosgeorge. Doamna este o femeie care amenintata cu moartea  de catre un barbat dezlantuit, ii spune : " Mai vedem noi. Nu ma tem de moarte". Eroii lui J.Green evolueaza sub forta constrangerilor destinului, faptele lor nu reprezinta alegeri libere, ele izbucnesc spontan din adancimile insondabile ale sufletului. Aici vointa nu are putere : personajul este captiv, nu in inima galaxiei, ci printre costrangerile vietii. Iar viata este o inchisoare. Izolati de lume, eroii nu traiesc, dar vegeteaza, doar exista in inactiunea lor si se mistuie teribil in propriul vid. Imi vine in minte aici un citat din Murakami "Viata este un loc plin de singuratate". Sigurul spatiu luminos in romanele lui J.Green este cel al copilariei : ea este o reflexie de lumini si naluciri din paradisul pierdut. Viata nu este pentru eroii lui Green miracolul care aduce bucuria de a fi. Dimpotriva, este pustiul de cenusa postapocaliptica din care exista o unica scapare :  moartea. 
*
De fapt, lucrurile stau altfel, viata e frumoasa, baieti !
*
Voiam sa citesc si sa postez ceva din" Leviatan" de Paul Auster. Dar nu am asezat cartea la locul ei, si este data disparuta in Babel. Si daca fu sa fie Leviathan, iata ca a fost Leviathan, chiar daca este monstrul altui autor. Am citit cartea dupa Marea Inundatie din ' 70. Romanul a aparut in 1968 in BPT, pe cand nu era inca de nasul meu. Curios, dar imi amintesc bine despre aceste personaje. Ce-mi ziceam atunci : ca eu voi fi un om fericit. Acum, cand vorbesc despre aceasta stare, ma exprim astfel : "fericita mea jale", nicidecum "jalnica mea fericire". Pe mine casa, familia, cartile, brazii si animalutele casei ma fac fericit. Cat se poate. Si chiar mai mult.

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Riuri care duc in cer

Atunci cand Emanuel, fratele meu, arhitectul a vazut ca citesc romanul "Riuri care duc in cer" a exclamat : voi citi si eu aceasta carte. O viata intreaga am facut aceleasi lecturi, dar mintea stralucita a fratelui meu, facea dintr-o carte scrisa de altul, o opera a sa, caci avea un mod de a patrunde esenta lucrurilor, neintailnit de mine la nimeni altul. Insa acum, postarea pozei cu romanul lui Jesus Moncada este pentru mine doar un pretext, caci vreau sa vorbesc , de fapt, despre Ohio. A fost reeditat de curand romanul "Winesburg, Ohio" de Sherwood Anderson, pe care il cunosc inca din anii de liceu, din colectia BPT a Editurii Minerva, cand l-am citit la concurenta cu frate-meu, caci daca unul punea cartea jos pentru o clipa, celalat o si inhata pentru inca o repriza de lectura. Si vazand cartea reeditata, m-am gandit sa amintesc etimologia toponimului OHIO. Cuvantul vine din limba indienilor irochezi, este vorba despre "OHI-YO" si se talcuieste prin "MARELE RIU". Dar nu este un riu din multele ape ce curg in Ohio, ci un rau care leaga Pamantul de Cer, un riu al calatoriei spiritului din teluric in transcendental.

joi, 6 septembrie 2012

Codul electoral, moartea politica a lui Basescu

Traian Băsescu şi-a reluat vechile obiceiuri, convocîndu-şi seara apropiaţii la Vila Lac 2, pentru a discuta diverse planuri privind guvernarea, fiecare avînd în mînă cîte un pahar de tărie. Marţi seara, începînd cu orele 21,00, Matrozul i-a chemat la acest gen de întîlnire pe Sebastian Lăzăroiu, Vasile Blaga, deputatul Mircea Toader şi senatorul Cristian Rădulescu. Subiectul întîlnirii l-a constituit un raport al Serviciile Secrete, prin care este informat că, în laboratoarele USL, i se pregăteşte o nouă suspendare. Concret, de această dată, înainte de a trece la procesul de suspendare, USL-iştii vor schimbarea tuturor legilor electorale, cu un pachet de legi numit „Cod Electoral“. Cea mai importantă prevedere din viitorul pachet de legi, care îi afectează lui Băsescu poziţia fragilă, este aceea a eliminării pragului electoral pentru debarcarea preşedintelui.


Proiectul de „Cod electoral“ datează din 2011 şi, conform informaţiilor primite de Băsescu, va fi pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor săptămîna viitoare, urmînd ca peste două săptămîni să treacă şi prin votul Senatului, pentru a merge cît mai rapid la promulgare. USL-ul doreşte ca referendumul de demitere a lui Traian Băsescu să aibă loc odată cu alegerile parlamentare, în 9 decembrie, pe listele electorale aduse la zi, ceea ce ar însemna sfîrşitul preşedinţiei acestuia. Marinarul le-a cerut celor prezenţi să întîrzie, prin orice mijloc, adoptarea „Cod electoral“, pentru ca referendumul să nu poată avea loc odată cu alegerile. Totodată, sursele noastre spun că Băsescu i-a avertizat pe cei prezenţi să nu se culce pe o ureche - un referendum de demitere, simultan cu alegerile generale, va fi catastrofal, inclusiv pentru viitorul PDL în Parlament.


SURSA : AICI